Sprehodite se po čakrah

Sprehodite se po čakrah

Zgodba restavracije Mandala

Restavracija Mandala je fuzija teh treh principov z močno zgodbo.

Rojstvo ideje

V Center Ljubljane je prišla veganska restavracija Mandala.

Zamisel o veganski restavraciji Mandala se je v srcu Mitje Bitenca porodila pred dvemi leti, ko je videl kako gostje uživajo v hrani in se radi vračajo. Kljub temu, da jih več kot 70% ni vegijev, so se po hrani počutili odlično. Pomislil je, da bi novo restavracijo odprl še v središču Ljubljane, ki bo lažje dostopna tudi ostalim. 

Mitja je kot menih 6 let preživel v samostanu, kjer je odkril strast in vrednote za pripravo okusne hrane. Tako je potoval po svetu, kjer je vodil restavracijo v Torontu, kuhal v restavraciji v Stockholmu in spoznal svojo ženo, ki je kuhala v londonski restavraciji Govinda’s. Leta 2003 pa je začel s kuharskimi tečaji in kuharsko šolo, ki jih vodi še danes. Logično nadaljevanje je bila dostava hrane ter cateringi.

Leta 2008 je prišel prelomni trenutek v njegovem življenju, saj je ustvaril prvo vegetarijansko restavracijo Govinda’s – kasneje Radha Govinda v Šiški. Potem, ko je nekaj let prej bila to le njegova močna želja, so sadovi trdega dela obrodili v dobre odzive gostov. Zato se je odločil, da nadaljuje življenje s poslanstvom priprave okusne hrane z ljubeznijo in pozitivno energijo, na treh energetskih nivojih, ki bo odskočna deska za ustvarjalno delo gostov.

Tako je po BTC-jevi »street food« stojnici nastala še ideja o tretji restavraciji.

V Center Ljubljane je prišla veganska restavracija Mandala.

Zakaj
Mandala?

Beseda mandala izhaja iz staroindijskega jezika Sanskrit in pomeni krog.

V krogu so okoli središča razporejeni liki, figure in znaki. Simetrično ali naključno. Mandala je že od nekdaj služila kot pripomoček pri osredotočanju, meditaciji, osebnostno –  zrelostnem procesu, zaščiti in zdravljenju.

Pod vodstvom vrhunskega arhitekta Marka Mandlja iz Panorama biroja, smo ustvarili eno izmed lepših restavracij v Ljubljani in širše. 

Ime in koncept restavacije Mandala sta nastala iz treh principov: pridih INDIJE, SLOVENSKI prostor in VEGANSKA kulinarika.

Restavracija Mandala je fuzija teh treh principov in ima močno zgodbo, ki živi tako na krožnikih gostov, kot v prostoru same restavracije!

Zato smo ustvarili svojo MANDALO, ki ponazarja krog, ki se ponavlja in vrača. Sestavljena je iz treh vrst simbolov, ponazarja tri principe naše restavracije.

S pomočjo 7-ih energetskih centrov ali čaker, smo mandalam dodali značilne barve za te čakre, v njih pa se nahajajo tudi energetski simboli.

Tako smo ustvarili 7 energetskih con, ki vplivajo na naše razpoloženje in nas napolnijo z radostjo in mirom.

Rdeča nit blagovne znamke Radha Govinda pa nadgrajujeta  Radha in Govinda v centru, kjer ima vsaka mandala svojo pozo Radhe in  Govinde, ki plešeta svoj božanski ples in tako zaokrožata celotno zgodbo in delovanje restavracije.

Pridih Indije

Je rdeča nit restavracije Mandala.

Poleg tega, da so jedi okusne, nam daje tudi neskončne ideje za jedi, ki so prava popestritev in eksotika, hkrati pa so okusi nevsiljivi in prilagojeni za nas.

Indija je prav tako znana kot zibelka modrosti, ki jo spretno uporabljamo v odnosu do hrane in načinu življenja. Skrbno smo povezani z naravo in upoštevamo starodavne modrosti življenja,  ter sožitja z naravo in ostalimi živimi bitji.

Vzhod predstavlja ženski princip, tradicionalnost in duhovnost.  

Simboli, ki označujejo INDIJO: 

 • OM –  v notranjem delu kroga

 • TILAK – med korenčkoma

 • MANDALA – 7 krogov

 • TULASI – sveta bazilika, list nad simbolom OM

 • ČAKRE – vsaka barva mandale ima svoj simbol

 • RADHA in GOVINDA: v centru – vsaka mandala ima svoj položaj

Slovenski prostor

Je prostor iz katerega izhajajo naše korenine,

v katerem živimo, ustvarjamo in prispevamo k razvoju družbe.

Ponazarja zahod in moški princip, moderno materijalno prizemljenost. Zato smo izbrali lesen ambijent in elemente slovenskih simbolov, kot so v klopeh izrezbarjeni srčki, ter stoli s tipično slovenskim vzorcem.

Pohištvo je izredno kakovostno izdelalo mizarstvo Florjančič in daje gostu občutek domačnosti v prostoru. Moderne linije in svetlobni efekti v restavraciji Mandala pa gostu nudijo izredno prijetno doživetje prostora. 

Simboli, ki označujejo SLOVENIJO:

 • LECTOVO SRCE – zunanji krog

 • ZRNA AJDE – pod korenčkom

 • JABOLKO – pod ajdo

 • TRIGLAV – pod jabolkom

 • LIPOV LIST – med jabolkom

Zavedamo se, da je kulinarika tista, zaradi katere gostje pridejo. V galerijo hodimo občasno, v restavracije pa redno.

Če pa se kombinacija obeh prepleta z roko v roki, potem je to zagotovo zmagovalna kombinacija.

Veganska kulinarika

Je danes vedno bolj vidna in mamljiva.

Pa ne samo to, vedno bolj okusna!

Kuharji v restavraciji Mandala so pravi čarodeji, ki ustvarjajo jedi iz osnovnih veganskih surovin v božanske in bogate veganske jedi, ki prepričajo.

Gostom je v resnici pomembno, da je hrana okusna in da se po njej dobro počutijo, nam pa je pomembno tudi, da je pripravljena z ljubeznijo in pozitivno energijo!

Kdor zna, zna in mi smo veseli, da nam zaupate, da vas lahko razvajamo. 

Simboli, ki označujejo VEGANSKO kulinariko: 

 • ČEŠNJE

 • KORENJE

 • GRENIVKE

 • AJDOVA ZRNA

Več o nas

Vam je všeč naša zgodba? Raziskujte jo naprej:

Restavracija
Mandala

Podhod Ajdovščina 4,
1000 Ljubljana Center

Čas odprtja

PON – PET: 11.00-18.00
SOB, NED, prazniki: zaprto

08 201 8079

restavracijamandala108

@gmail.com
Ostale
restavracije

Restavracija Radha Govinda
Žibertova 23,
1000 Ljubljana Šiška

Čas odprtja

PON – SOB: 11.00-18.00
NED in prazniki: zaprto

Restavracija Mandala © 2024 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.